Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

 


 1939-1994 


Γιώργος Γεννηματάς: Θα παλέψω, θα προσπαθήσω να γίνει μια μεγάλη πόρτα η χαραμάδα.
Τμήμα Πολυτελείας 80 Α 


Πολυαγαπημένος πολιτικός της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας όχι μόνο στο κόμμα που υπηρέτησε αλλά από όλο το λαό.  Ο Γιώργος Γεννηματάς τίμησε την πολιτική. Η κόρη του, η Φώφη είχε πει μεταξύ άλλων για τον πατέρα της: "Ήταν ο πολιτικός που εργαζόταν σκληρά για να βρει λύσεις, ήταν ο πολιτικός που ποτέ δεν έλεγε δεν μπορώ, αλλά ακόμα και στα πιο δύσκολα έλεγε … "το παλεύω για να κάνω τη χαραμάδα, παράθυρο ελπίδας". 

Βαθύτατα δημοκρατικός,  ρομαντικός, συναισθηματικός αλλά και ρεαλιστής.  Έμεινε μακριά από ίντριγκες και θολές καταστάσεις.  Το όνομά του ήταν πάντα στην κορυφή των δημοσκοπήσεων. 'Ενας αγωνιστής ακόμα με την  περιπέτεια της υγείας του. 

Τί χάραξε τη ζωή του Γιώργη Γεννηματά; Ο ίδιος είχε πει, "τα μηνύματά που έπαιρνα από τον πατέρα μου." 

Δυστυχώς έφυγε νωρίς. Στα 55 χρόνια του.



Η ζωή του 

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Ιουνίου 1939 με καταγωγή από την Μάνη και τη Σύμη. Πατέρας του ήταν ο Θεόδωρος Γεννηματάς, δικηγόρος και οικονομολόγος, ο οποίος διετέλεσε γενικός διευθυντής της UNRRA (ανθρωπιστικής οργάνωσης του ΟΗΕ) στην Ελλάδα, σύμβουλος της Αμερικανικής Οικονομικής Αποστολής και αργότερα της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα.  Αδελφός του πατέρα του ήταν ο αντιστράτηγος και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού επί κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου, Ιωάννης Γεννηματάς. Η μητέρα του, Φωτεινή, ήταν από τη Σύμη. Ένα μέρος που αγάπησε πολύ ο Γ. Γεννηματάς. 'Ήταν το καταφύγιό του. (1)  

Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στο Χαλάνδρι και στην περιοχή Χαραυγή. 'Ήταν άριστος μαθητής. Λάτρευε τα μαθηματικά και στα 16 του χρόνια κέρδισε το βραβείο της Μαθηματικής Εταιρείας. Μαθήτευσε στο Α΄ Γυμνάσιο/Λύκειο της Πλάκας.

Α΄ Γυμνάσιο/Λύκειο της Πλάκας

Στα νεανικά του χρόνια συμμετείχε στις διαδηλώσεις και τα συλλαλητήρια για το Κυπριακό που βρισκόταν στην αιχμή του. (Από την 1η Απριλίου το 1955 Έλληνες από την Κύπρο και την Ελλάδα ξεκίνησαν επισήμως απελευθερωτικό αγώνα - την οργάνωση ΕΟΚΑ- έναντι των Βρετανών με σκοπό την ένωση με την Ελλάδα. Ο αγώνας τερματίστηκε το 1959, οπότε έγιναν οι συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου). 

Στα φοιτητικά του χρόνια, στο Πολυτεχνείο έγινε μέλος των Φιλελευθέρων και στη συνέχεια έγινε μέλος της 'Ενωσης Κέντρου. 

Το 1962 αρρώστησε σοβαρά και διεγνώσθη με τη νόσο του Addison. 

Το 1964 παντρεύτηκε την Κατερίνα Βέργου (Κάκια) - την μούσα του όπως της είχε πει- την οποία είχε γνωρίσει ως έφηβος στην Σύμη. 


Ο Γιώργος Γεννηματάς με τη σύζυγό του Κάκια


Απέκτησαν μαζί δύο κόρες. Την Φωτεινή (Φώφη) και  την Μαίρη. Από το 1964 αρχίζει να εργάζεται στην Αγροτική Τράπεζα και διετέλεσε στέλεχος στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων έως το 1981, όπου εκλέχτηκε βουλευτής και παραιτήθηκε, έπειτα από 17 χρόνια υπηρεσίας. (2)

Όταν επιτράπηκε ο συνδικαλισμός από τη δικτατορία, συμμετείχε σε συνδικαλιστικές ενώσεις μηχανικών και διετέλεσε από το 1974 έως το 1978 πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας. Παράλληλα  έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ το 1974 και ήταν υποψήφιος της Α' Περιφέρειας Αθηνών στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974. (3)

Στις εκλογές του 18/10/1981 βγήκε πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ μετά από επτά χρόνια που πρωτοστατούσε η Νέα Δημοκρατία με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και ένα μικρό διάστημα 1980-1981 με τον Γεώργιο Ράλλη. 

Αρχές εκείνου του έτους η Ελλάδα είχε γίνει κράτος-μέλος της Ε.Ε. Ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου ασκούσε καθήκοντα Προέδρου της Ελληνικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις για τη σύνδεση με την ΕΟΚ υπό τον τότε Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή.  

1981

Στις εκλογές του 1981 βγήκε πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 48.07%.   Ο  Γιώργος Γεννηματάς ανέλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών: Καθιέρωσε τον πολιτικό γάμο και το δικαίωμα εκλέγειν στα 18 από τα 21. Πρωτοστάτησε στον επαναπατριωτισμό των πολιτικών προσφύγων και προώθησε την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης το οποίο μέχρι τότε αποτελούσε ταμπού στην χώρα. 

Παράλληλα αναβάθμισε την τοπική αυτοδιοίκηση προτείνοντας νέο θεσμικό πλαίσιο με τη σταδιακή μεταφορά αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ. "Πρώτο μέλημα για μια γνήσια περιφερειακή ανάπτυξη είναι η ανασυγκρότηση του εθνικού μας χώρου.[...]. Το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου παραγωγικού δυναμικού έχει συγκεντρωθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στην Αθήνα.[...] Κάθε προσπάθεια για παραπέρα αξιοποίηση όχι μόνο δεν προσθέτει στο εθνικό προϊόν, αλλά αντίθετα δημιουργεί τη γνωστή σε όλους τους κατοίκους κρίση των πόλεων, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, το νέφος, τις χαβούζες, το κυκλοφοριακό, το άγχος, την πολιτιστική διάβρωση.(4) 

Συνεργάτες του Γιώργου Γεννηματά στο Υπουργείο Εσωτερικών ήταν ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο Θανάσης Τσούρας οι οποίοι ήταν και στενοί φίλοι του. Μετά τον θάνατό του Γιώργου Γεννηματά στάθηκαν δίπλα στις δύο κόρες του. Ειδικότερα στη Φώφη η οποία αργότερα πολιτεύτηκε. 


Από δεξιά προς αριστερά: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Μελίνα Μερκούρη,
Γιώργος Γεννηματάς, Κώστας Γείτονας και Θανάσης Τσούρας. 


Τότε στο Υπουργείο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος είχε αναλάβει ο Αντώνης Τρίτσης. (5) και η Μελίνα Μερκούρη είχε αναλάβει το  Υπουργείο Πολιτισμού.

Αναγνώριση Εθνικής Αντίστασης

Το 1949 και το 1952 εκδόθηκαν από τις τότε κυβερνήσεις νόμοι οι οποίοι αναγνώριζαν τις εθνικές ανταρτικές ομάδες οι οποιες είχαν αγωνισθεί κατά του κατακτητή κατά την κατοχή εθνικώς αναγνωρίσθείσα και συνταχθείσαι εις το Συμμαχικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής και τελούσαι εν επαφή μετ΄αυτού ή των Ελληνικών κυβερνήσεων του Εξωτερικού ή εν Ελλάδι αντιπροσώπων αυτών ή των ανεγνωρισμένων υπ΄αυτών Γενικών Αρχηγών ανταρτικών ομάδων αίτινες συνεμορφώθησαν πάντοτε με τις διαταγάς και οδηγίες αυτών και ετήρησαν πιστώς προς το εθνικό συμφέρον συναφθέντα σύμφωνα, δεν παρήκουσαν εις την περί διαλύσεως διαταγήν της νομίμου Ελληνικής κυβέρνησης.


Ο Γιώργος Γεννηματάς στη Βουλή των Ελλήνων


Με το νόμο του 1982,  που έφερε στη Βουλή ο Γιώργος Γεννηματάς αφαίρεσε τους παραγράφους για αποκλεισμό οργανώσεων και αναγνωρίστηκαν ρητά οργανώσεις που δεν διαλύθηκαν και συνέχισαν ένοπλο αγώνα κατά τον Εμφύλιο πόλεμο, ενώ καθιερώθηκε ως ετήσιος πανελλαδικός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης η Επέτειος της Μάχης του Γοργοποτάμου.

Μιλώντας στην Βουλή για την Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης είπε: "Να σταθούμε στο παρελθόν σημαίνει να γυρίσουμε πίσω, σημαίνει χειρότερη σκλαβιά και ταπείνωση, χειρότερο μαρασμό και αποτελμάτωση από την προπολεμική. Από τα ερείπια πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο οικοδόμημα πάνω σε νέο σχέδιο με σύγχρονη πνοή ικανό να δώσει στον ελληνικό λαό τη δύναμη και τη δυνατότητα να ζήσει, να προοδεύσει και να μεγαλουργήσει." (5) 

Σε μια συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου παραδέχτηκε  ότι οι φράσεις Καμένη γη,  Χρονοντούλαπο της ιστορίας ήταν  με την ίδια λογική λάθος. 

Εξάλλου, ο Γιώργος Γεννηματάς  έζησε τον εμφύλιο, την πίκρα του και στην οικογένειά του - στο χωριό του πατέρα του τις Θαλάμες  Μεσσηνίας - οι περισσότερες οικογένειες ήταν Γεννηματάδες και είχαν χωριστοί στα δύο και μεταξύ των οικογενειών είχε χυθεί αίμα.   

Επίσης, ένα ιδιαίτερο και ευαίσθητο ζήτημα για την Ελλάδα τότε ήταν οι πολιτικοί πρόσφυγες στους οποίους είχαν αφαιρέσει την Ελληνική ιθαγένεια. Η ήττα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας το 1949 οδήγησε 100.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να μεταβούν στις χώρες του Ανατολικού Συνασπισμού. Κάποιοι μάλιστα έμειναν πάνω από είκοσι πέντε χρόνια εκτός Ελλάδας.

Από τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των πολιτικών προσφύγων ανερχόταν το 1981 σε περίπου 35.000, κατανεμημένοι ως εξής: Τσεχοσλοβακία 8.000, Πολωνία 8.000, Σοβιετική 'Ενωση 7.000, Ουγγαρία 4.000, Βουλγαρία 4.000, Ρουμανία 3.500, Ανατολική Γερμανία 1.500. Μέχρι το 1979 είχαν  επαναπατριστεί 17.600 άτομα. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, οι επαναπατρισμοί έγιναν ως εξής: 795 άτομα το 1957, 1.377 το 1958, 2.017 το 1959, 747 το 1960, 353 το 1961, 506 το 1962 και 627 άτομα το 1963.  Οι αιτήσεις γίνονταν  σε ατομική βάση ενώ ταυτόχρονα ζητούσαν από τους συγγενείς, όσοι είχαν, να ενεργήσουν στην Ελλάδα για να πάρουν όσο πιο γρήγορα την πολυπόθητη έγκριση. (6)

Στις 25 Δεκεμβρίου το 1982, ο Ανδρέας Παπανδρέου εξήγγειλε τον ελεύθερο επαναπατρισμό των πολιτικών προσφύγων και την απόδοση της ιθαγένειας σε όλους όσοι ήταν 'Έλληνες το γένος. (7) 

Μεταξύ πολλών - επώνυμοι πολιτικοί πρόσφυγες ήταν οι συγγραφείς: Μενέλαος Λουντέμης, Δημήτρης Χατζής,  ΄Αλκη Ζέη και ο σύζυγός της Γιώργος Σεβαστίκογλου. (8) 

Η 'Αλκη Ζέη με τον σύζυγό της Γιώργο Σεβαστίκογλου
Από το 1954 έως το 1964 η 'Αλκη Ζέη ήταν πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση.


Μενέλαος Λουντέμης: Από το 1967 έως το 1976 στην Ρουμανία
 






Δημήτρης Χατζής Επέστρεψε στην Ελλάδα το
1974







Το 1984 μέχρι τον Ιούνιο του 1985 διετέλεσε υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στη συνέχεια διετέλεσε Υπουργός Εργασίας από το 1987 ως τις αρχές του Ιουλίου 1989. 

Αργότερα ως Υπουργός Υγείας έκανε πραγματικότητα το Εθνικό Σύστημα Υγείας όπου ο  προκάτοχός του, ο Παρασκευάς Αυγερινός, είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για το ΕΣΥ. Πραγματικά ήταν μια επανάσταση στο χώρο της υγείας! 

Δημιούργησε 150 Κέντρα Υγείας σε όλη την Ελλάδα. Πολλαπλασιάστηκαν οι γιατροί στην επαρχία. Τα εξωτερικά ιατρεία συνδέθηκαν με νέα εργαστήρια και χειρουργεία. Δημιούργησε τρία μεγάλα πανεπιστημιακά συγκροτήματα του Ε.Σ.Υ. στην Πάτρα, στο Ηράκλειο και στα Γιάννενα. Δημιουργήθηκαν τα ΤΕΙ και ταυτόχρονα ιδρύθηκαν 11 νέες σχολές νοσηλευτών, ενώ πολλαπλασιάστηκαν οι εκπαιδευόμενοι και οι αποφοιτήσαντες στις υπάρχουσες σχολές. Καθιερώθηκαν οι ειδικότητες και αναβαθμίστηκε ο ρόλος του νοσηλευτικού προσωπικού. Ενοποίησε τις δημόσιες υποδομές περίθαλψης με σκοπό την ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη των αναγκών του ελληνικού πληθυσμού και όσοι διαμένουν στην Ελλάδας μέσω της παροχής δωρεάν υπηρεσιών.  Πολλά νοσοκομεία φέρουν το όνομά του. 

Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα

Η οικουμενική κυβέρνηση Ξενοφώντος Ζολώτα 1989 (Νοέμβριος 1989 – Απρίλιος 1990) σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1989, όταν για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, κανένα κόμμα δεν κατάφερε να αποκτήσει αυτοδυναμία. Παρόλο που η Νέα Δημοκρατία βγήκε από τις εκλογές ακόμα πιο ενισχυμένη κατά 100.000 ψήφους κατάφερε να κερδίσει μόνο 148 έδρες (151 απαιτούνταν για αυτοδυναμία). Το ΠΑΣΟΚ εξήρθε ενισχυμένο κατά 180.000 ψήφους αλλά μακριά από την αυτοδυναμία.

Στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα ο Γεννηματάς διετέλεσε Υπουργός Εθνικής Οικονομίας (23 Νοεμβρίου 1989 - 13 Φεβρουαρίου 1990). 

Τον Ιανουάριο του 1992 με αφορμή ένα κρυολόγημα υποβλήθηκε σε εξετάσεις και λίγες ημέρες αργότερα ο ίδιος ανακοίνωσε στα μέσα επικοινωνίας ότι έχει καρκίνο. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους υποβλήθηκε σε εγχείρηση στη Νέα Υόρκη ενώ η σύζυγός του η Κάκια έκανε θεραπεία με την ίδια ασθένεια. 

Εντούτοις, δεν το έβαλε κάτω. Στις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993 βγήκε πρώτος στην περιφέρεια Α' Αθηνών και ορκίστηκε ξανά Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.  

Στα πρώτα χρόνια της πολιτικής του σταδιοδρομίας είχε περάσει στον τύπο ότι ο Γιώργος Γεννηματάς ήταν σκληρός.  Γρήγορα όμως αντιλήφθηκαν οι συνεργάτες του και υπάλληλοι στα υπουργεία, ότι επρόκειτο για άνθρωπο της συνεργασίας, του δημοκράτη και της ανθρωπιάς. Και έγινε σύμβολο.

 Όπως είπε η κόρη του, η Φώφη, "Συμβολίζει τη φωτεινή πλευρά της πολιτικής". Κάποια στιγμή που ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε πως εξηγεί την υψηλή δημοτικότητά του απάντησε: "Σέβομαι τους άλλους, σέβομαι τον εαυτό μου." 



Ο Γιώργος Γεννηματάς πέθανε στις 25 Απριλίου το 1994.  "Με επτά μήνες διαφορά έφυγαν οι γονείς μου από τη ζωή. Πρώτα η μητέρα μου και μετά ο πατέρας μου. Μόνο αυτό μπορούσε να συμβεί με αυτούς τους ανθρώπους. Ήταν μαζί από 13 χρόνων. Μια ζωή μαζί», είχε πει η Φώφη Γεννηματά. (9)


Προτομή του Γ. Γεννηματά στις Θαλαμές Μεσσηνίας
(άγνωστος γλύπτης)




Η Πολιτική Διαθήκη του Γεωργίου Γεννηματά:

«Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που μου συμπαραστάθηκαν.

Εκτός από ευχές, απαιτείται Εθνική συνεννόηση στην κορυφή και διάλογος και Εθνική ομοψυχία στη βάση.

Για το Πα.Σο.Κ., το κόμμα που τόσο αγάπησα εύχομαι ενότητα, περίσκεψη και αποφασιστικότητα.

Αυτά που δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσουν στόχο πολλών που με μεγαλύτερες δυνάμεις από εμένα θα τα κάνουν πράξη.

Με τις ευχές και την άπειρη αγάπη μου,

Γιώργος Γεννηματάς». (10)




1964- 2021

Φώφη Γεννηματά 

Η Φώφη. Μια γυναίκα με πείσμα και πάθος για τη ζωή. Γενναία. Μαχήτρια. 'Έτσι την είχαν μάθει οι γονείς της. Ναι, είχε την τύχη να είναι κόρη του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά, αλλά άλλο τόσο, το βάρος να είναι η κόρη του Γεννηματά. 


Η Κάκια Γεννηματά με την Φώφη και την Μαίρη


Η Φώφη γεννήθηκε το 1964 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών παρότι είχε μεγάλη έφεση στα μαθηματικά σαν τον πατέρα της.  Αποφοίτησε το 1987. 

Το 1986 άρχισε να εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα.  Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο Ντέκα. "Όταν ήμουν 22 χρονών στον πρώτο μου γάμο, μας είπαν ότι δε θα κάνουμε παιδιά, μας το απέκλεισαν. Είπα ότι δεν το βάζω κάτω, δεν υπάρχει περίπτωση, δεν μπορώ να σκεφτώ τη ζωή μου χωρίς παιδιά, και ξεκίνησα έναν πάρα πολύ μεγάλο αγώνα που κράτησε 10 χρόνια. (11) 

Η μεγάλη απώλεια του 1994.  

Από μικρή ηλικία η Φώφη και η Μαίρη μαθαίνουν να μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία για τη νοσηλεία της μητέρας τους.  Ήταν μόλις τριάντα χρονών η Φώφη και η αδελφή της  χάνουν μέσα σε ένα επτάμηνο και τους δυο γονείς τους. Θλίψη στο σπίτι τους, θλίψη και στον πολιτικό κόσμο.

Ωστόσο, συνεχίζει η Φώφη τις προσπάθειες της με τον σύζυγό. Το ζεύγος σκέφτεται την υιοθεσία.  Αλλά κάνουν μια τελευταία προσπάθεια εξωσωματικής και το 1996 γεννιέται το πρώτο τους παιδί,  η Αιμιλία. 


2000: Η Φώφη κατεβαίνει στις εκλογές

Η κυβέρνηση Κώστα Σημίτη κήρυξε εκλογές για τις 9 Απριλίου το 2000.  Χρειαζόταν το κόμμα νέο αίμα στα ψηφοδέλτια και πρότεινε στην Φώφη να κατέβει υποψήφια. 'Ένα όνομα με ιστορικό βάρος.  Η  Φώφη είχε πει στους φίλους της ότι "...δεν βλέπει την ενεργότερη συμμετοχή της στα κοινά ως «κληρονομιά» του πατέρα της ­ γι’ αυτό είχε στο παρελθόν αρνηθεί άλλες προτάσεις. Τώρα θεωρεί ότι και μέσα από τη δραστηριότητά της στον Όμιλο Γεννηματά και στην οργάνωσή της, μπορεί να συμβάλει στη νίκη του ΠΑΣΟΚ."

Η Φώφη Γεννηματά με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη


Πράγματι η Φώφη, η νεοεισερχόμενη στην πολιτική σκηνή,  πήρε στην Α' Αθηνών σχεδόν 72,000 σταυρούς! Μεγάλη νίκη.   

Παρέμεινε στο αξίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002 όπου και εκλέχτηκε Υπερνομάρχης Αθήνα Πειραιά. (2003-2007).

Η Φώφη Γεννηματά με τον πρώην Νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρό

Το 2003 παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγό της, Ανδρέα Τσούνη και απέκτησε δύο παιδιά μαζί του την Κατερίνα και τον Γιώργο.   


Η Αιμιλία το 2003

Η Φώφη με τα παιδιά της Αιμιλία, Κατερίνα και Γιώργος


Το 2008 διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Στη διάρκεια του αγώνα η Φώφη συγκίνησε το πανελλήνιο δημοσιοποιώντας το πρόβλημα της υγείας της. Άλλωστε, θεωρούσε ότι «πρέπει να μιλάμε μεταξύ μας γι΄ αυτά τα πράγματα. Η σιωπή δεν ωφελεί σε τίποτα»[...] Το μήνυμα είναι ότι δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω. Το παν, πέρα από την επιστήμη, είναι η ψυχολογική κατάσταση της ίδιας της γυναίκας». (12) 



Το 2009 η Φώφη επανεκλέχτηκε βουλευτής ενώ διετέλεσε Υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εν συνεχεία Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών ως το 2012. 

Τον Μάρτιο του 2012 ανέλαβε καθήκοντα ως Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Από τον Ιούνιο του 2013 ως τον Ιανουάριο του 2015 διετέλεσε Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας. 

Γυναίκα Πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ



Το 2015 και αφού είχε επανεκλεγεί βουλευτής, εκλέχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαδεχόμενη τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η Φώφη Γεννηματά ήταν μόλις η τέταρτη γυναίκα αρχηγός κόμματος σε δύο αιώνες πολιτικού βίου. Είχαν προηγηθεί η κ. Αλέκα Παπαρήγα του ΚΚΕ, η Μαρία Δαμανάκη του Συνασπισμού και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη της βραχύβιας Δημοκρατικής Συμμαχίας. Το «μισό του ουρανού» και τα γλυκερά παρόμοια δεν ισχύουν ούτε στην πολιτική. (13)

"Αναλαμβάνω την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, σε μια ώρα που απαιτείται ευθύνη από όλους".

Το 2017 εξελέγη πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Κίνημα Αλλαγής. Η Φώφη Γεννηματά παρέλαβε από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο ένα κόμμα του 4,48% και το παρέδωσε  στον Νίκο Ανδρουλάκη με το ποσοστό 8,10% των εκλογών του 2019.


Οι εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ  (5/12/2021 και 12/12/2021)

Η Φώφη Γεννηματά δηλώνει ότι διεκδικεί για το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστικό ρόλο και όχι ρόλο συμπληρώματος - λέγοντας ότι δεν βολεύεται με το 8% των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών. Αντίπαλοί της είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος και ο Γεώργιος Παπανδρέου.  

Ενώ ο εσωκομματικός αγώνας για Πρόεδρο του Κόμματος έχει αρχίσει να θερμαίνεται  στις 11 Οκτωβρίου 2021 η Φώφη εισήχθη στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" καθώς παρουσίασε υποτροπή η βασική της νόσο. Η νέα διάγνωση που έγινε κατά τη νοσηλεία της στον Ευαγγελισμό, δεν άφηνε σχεδόν κανένα περιθώριο στους ιατρούς για θεραπευτική αντιμετώπιση, καθώς ο καρκίνος εντοπίστηκε στην κοιλιακή χώρα. 

Η ίδια δήλωσε την επομένη της εισαγωγής: "Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση, με υποχρεώνει να μην συμμετάσχω ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής." 

Η ίδια πιστεύει ότι θα το ξεπεράσει και ο κόσμος θέλει να πιστεύει ότι  κι από  αυτήν την περιπέτεια θα σταθεί όρθια.

Έτσι, όλη η Ελλάδα πάγωσε όταν άκουσε στις  25 Οκτωβρίου, λίγο μετά από τις 12:00 το μεσημέρι,  ότι η Φώφη Γεννηματά πέθανε. Ήταν μόλις 57 χρονών.

Η Ελλάδα την έκλαψε. 

Η Φώφη κέρδισε πολλές μάχες στον πολύχρονο πόλεμό της με τον καρκίνο, κέρδισε τη γενική εκτίμηση για την αξιοπρέπεια και τη γενναιότητά της, κι όταν ένιωσε πρώτη απ’ όλους το επικείμενο τέλος, δεν έδωσε τροφή για μελοδραματισμούς δημόσιας κατανάλωσης. (14)





Η Πολιτεία τιμά τη μνήμη της Φώφης Γεννηματά έτσι όπως θα ήθελε και εκείνη: με ένα ειδικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου, που φέρει το όνομά της. Είναι ένα χρέος της Πολιτείας που τώρα γίνεται μεγαλύτερο, καθώς θα το συνοδεύει η δύναμη και το χαμόγελο της Φώφης. Μαζί με το μήνυμα ότι ο αγώνας για μία καλύτερη δημόσια υγεία πρέπει να μας έχει πάντα ενωμένους. (https://mastografia.gov.gr/programma-fofi-gennimata)

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κ. Σακελλαροπούλου, δήλωσε στο ετήσιο μνημόσυνό της στις 25/10/2022: "Παγκόσμια ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού σήμερα και μαζί επέτειος του θανάτου της Φώφης Γεννηματά, αυτής της γενναίας, μαχητικής, αξιοπρεπούς προσωπικότητας που αποχαιρετίσαμε πέρυσι με τόση θλίψη. Μιας γυναίκας που βίωσε την πολύχρονη συμπόρευση με την ασθένεια χωρίς να χάσει την ψυχική δύναμη και την πνευματική ακεραιότητά της και κατάφερε να αντιτάξει στην προδοσία του σώματος συνεπή και ακατάβλητη δράση. "


Ο Χάρτης





Υποσημειώσεις:

(1) http://www.deepi.gr/?%CE%A3%CF%8D%CE%BC%CE%B7,227 . Μεγάλος ευεργέτης της Σύμης και της Δωδεκανήσου ήταν ο Γεώργιος Νικήτας Πετρίδης ο οποίος ήταν προπάππους του Γ. Γεννηματά.  

(2) Πολλές γεωργικές βιομηχανίες έχουν την υπογραφή του στις κατασκευαστικές μελέτες τους, όπως το εργοστάσιο της Νεστλέ στο Πλατύ Ημαθίας, η Ελαιουργική στον Ασπρόπυργο, κτίσματα της Ένωσης Πεζών στην Κρήτη και άλλα. 

(3) Από το 1975 ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και στη συνέχεια του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

(4) Γεώργιος Γεννηματάς: https://kinimaallagis.gr/gggg/uploads/2020/04/giorgos-gennimatas.pdf?fbclid=IwAR07Zz0po5Xv5BMkDl55UF3ntkQ8mvyI39LvuZfKzNK_Dsi7LHUHcFp76II

(5) Γεώργιος Γεννηματάς: https://kinimaallagis.gr/gggg/uploads/2020/04/giorgos-gennimatas.pdf?fbclid=IwAR07Zz0po5Xv5BMkDl55UF3ntkQ8mvyI39LvuZfKzNK_Dsi7LHUHcFp76II

(6) Εφημερίδα Καθημερινή, του Πατελάκη Απόστολου, Οι πολιτικοί πρόσφυγες επιστρέφουν στην πατρίδα, https://www.kathimerini.gr/society/561478306/oi-politikoi-prosfyges-epistrefoyn-stin-patrida/

(7) Σαρίκου Γεωργία, "Ο Επαναπατριωτισμός των Πολιτικών Προσφύγων από την Τσεχοσλοβακία μετά το 1974"  http://ikee.lib.auth.gr/record/107325/files/gri-2008-1667.pdf  

(8)  Άλκη Ζέη (1923 - 2020): Oι φωτογραφίες της ζωής της, https://www.lifo.gr/culture/vivlio/alki-zei-1923-2020-oi-fotografies-tis-zois-tis

(9) "Φώφη Γεννηματά – «Έφυγε» στα 57 της χρόνια – Στα 55 χρόνια του είχε πεθάνει ο πατέρας της, στα 54 η μητέρα της https://www.tovima.gr/2021/10/25/politics/fofi-gennimata-efyge-sta-57-tis-xronia-sta-55-xronia-tou-eixe-pethanei-o-pateras-tis-sta-54-i-mitera-tis/

(10) Γεώργιος Γεννηματάς: https://kinimaallagis.gr/gggg/uploads/2020/04/giorgos-gennimatas.pdf?fbclid=IwAR07Zz0po5Xv5BMkDl55UF3ntkQ8mvyI39LvuZfKzNK_Dsi7LHUHcFp76II

(11) Φώφη Γεννηματά: Οι εξωσωματικές για ένα παιδί και η μάχη με τον καρκίνο  https://www.ethnos.gr/Politics/article/47077/fofhgennhmataoiexosomatikesgiaenapaidikaihmaxhmetonkarkino

(12) Φώφη Γεννηματά: Η σκληρή μάχη της με τον καρκίνο εδώ και 15 χρόνια - "Μάθαμε να ζούμε με αυτό" https://www.thetoc.gr/politiki/article/fofi-gennimata-i-skliri-maxi-tis-me-ton-karkino-edo-kai-15-xronia---mathame-na-zoume-me-auto-binteo/   και https://www.tanea.gr/2008/08/23/greece/meta-ton-karkino-allaksa-proteraiotites/ 

(13)  Παντελής Μπουκάλας, Η Φώφη Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ στο ΚΙΝΑΛ  https://www.kathimerini.gr/opinion/561556741/i-fofi-gennimata-apo-to-pasok-sto-kinal/  

(14) Παντελής Μπουκάλας, Η Φώφη Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ στο ΚΙΝΑΛ  https://www.kathimerini.gr/opinion/561556741/i-fofi-gennimata-apo-to-pasok-sto-kinal/

Άλλες Πηγές:

1993 09 15 Ο Γιώργος Γεννηματάς σε Συνέντευξη στον Νικ.Χάτζηνικολάου.https://www.youtube.com/watch?v=3dFozI7PwkU&t=1153s


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου