Εισαγωγή



Εισαγωγή



Στα τουριστικά βιβλία για την Αθήνα υπάρχουν μικρές αναφορές για το Πρώτο Νεκροταφείο της Αθήνας. Σχεδόν  όλα αναφέρουν ότι είναι ένας υπαίθριος κήπος γλυπτών, ότι  ιδρύθηκε το 1843  και ότι έχουν θαφτεί πολλοί επώνυμοι Έλληνες. Συνήθως ακολουθεί  ένας κατάλογος με ονόματα και φωτογραφίες από ένα ή δύο μνημεία, όπως του Χαλεπά «Η Κοιμωμένη».  Και τίποτα άλλο.

Ο μόνος οδηγός του επισκέπτη είναι ο χάρτης στην είσοδο. Ο χάρτης δείχνει τα τμήματα και έναν αινιγματικό σύστημα αρίθμησης.  Και τα δύο – τμήματα και το σύστημα αρίθμησης - προέκυψαν  λόγω της σταδιακής επέκτασης του νεκροταφείου. Δεν έχει  άλλη ένδειξη για το ποιος έχει θαφτεί εκεί και που βρίσκεται. Ακόμα και αν γνωρίζεις ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο Παλαμάς, ο Γεώργιος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, ο Ερρίκος Σλήμαν ή η Μελίνα Μερκούρη έχουν θαφτεί εκεί δεν θα βρεις τα μνημεία τους εκτός αν είσαι πολύ επίμονος ή πολύ τυχερός. (Επίσης, θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ολοκληρωμένο χάρτη για το blog μας.)

Πολλά μνημεία είναι έργα τέχνης. Κάποια είναι μεγαλοπρεπή άλλα λιτά -  μοντέρνα ή κλασσικά,  αντικατοπτρίζουν στο μάρμαρο τι ήθελε ο ίδιος ή η οικογένεια του ή το τι θεώρησε ο γλύπτης ότι ταίριαζε.  Φτιάχτηκαν για να τα δούμε και να τα θαυμάζουμε.
 Υπάρχει όμως κι άλλη διάσταση: Αυτό το νεκροταφείο ξεκίνησε την ίδια εποχή που αποφασίστηκε ότι  η πρωτεύουσα της Ελλάδας θα είναι η Αθήνα και έτσι μεγάλωσε μαζί με το νεκροταφείο: πολλά μνημεία αποτυπώνουν περισσότερα για την πόλη - (και με αυτήν την έννοια το ‘έθνος’) και τις προσδοκίες της,  παρά για τον ίδιο τον αποθανόντα. Εν κατακλείδι, τα μνημεία είναι φορείς πολιτισμού.

Ο σκοπός μας είναι να προσφέρουμε έναν οδηγό στον επισκέπτη, με σχετικούς χάρτες εντοπίζοντας τα μνημεία, με μια μικρή ιστορική αναδρομή για τον άνθρωπο και όπου είναι δυνατόν, μερικά σχόλια για τα ίδια τα γλυπτά.

Στις πρώτες μας επισκέψεις έπρεπε να εξερευνήσουμε  το νεκροταφείο, να εντοπίσουμε τα μνημεία - όχι πάντα  τόσο εύκολο - και μετά να διαλέξουμε ποιόν από αυτήν την ‘Μητρόπολη’ των νεκρών θα συζητήσουμε και πως. Δεν έχουν θαφτεί όλοι οι σπουδαίοι στο Πρώτο Νεκροταφείο αλλά για μας ήταν καθοριστικός παράγοντας. Πράγματι  είναι τόσοι που δικαιώνουν το σχόλιο του Δημήτριου Βικέλα ότι το ‘Πρώτο Νεκροταφείο είναι το Πάνθεον της Νεότερης Ελλάδας’.


Το γιατί δημιουργήσαμε Blog


Καταρχήν θέλαμε να ικανοποιήσουμε τη δική μας περιέργεια - η ιδέα να μελετήσουμε μεμονωμένα πρόσωπα μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να μάθει κανείς την ιστορία της Ελλάδας.

Πηγαίνοντας από το έναν στους πολλούς έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ότι αναμέναμε. Οι επιλεγμένοι χαρακτήρες μας (dead darlings: όπως τρυφερά τους αποκαλούμε) μας έχουν οδηγήσει σε ιδιαίτερα και δυσνόητα μονοπάτια που νομίζαμε ότι ήδη γνωρίζαμε. Θέλουμε να μοιραστούμε τι αποκαλύψαμε.

Θα αρχίσουμε με μια ενότητα για το ίδιο το νεκροταφείο, τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, θα προχωρήσουμε στους διαμορφωτές, στους πολιτικούς και θα συμπεριλάβουμε μια ενότητα για τους κορυφαίους γλύπτες που εν τέλει δημιούργησαν το Πρώτο Νεκροταφείο. Αν όλα πάνε καλά, θα φτάσουμε στον 20οΑιώνα, και καθώς θα προχωράμε θα διαλέγουμε τις ενότητες. Θα είμαστε ανοικτοί σε σχόλια και αν υπάρχουν νέες ανακαλύψεις θα προστεθούν.  
(Πολλά ονόματα θα βρίσκονται ταυτόχρονα σε δύο κατηγορίες.) 

Δεν θα είναι μόνο για τους επισκέπτες σε πραγματικό χρόνο, αν και επιβάλλεται μια επίσκεψη στο νεκροταφείο, αν βρεθείτε στην Αθήνα  - εάν δε, είστε κάτοικος της Αθήνας όχι μία επίσκεψη, αλλά πολλές φορές.  Αν πάλι αυτό δεν είναι δυνατόν θα μπορείτε από το σπίτι σας, μέσω του υπολογιστή να διαβάσετε για την ιστορία, για το ποιοι βρίσκονται εκεί, με το δικό σας ρυθμό, και να ζωντανέψετε το νεκροταφείο με όλες τις φωτογραφίες!




2 σχόλια: